Komkommertijd, fraudetijd

Komkommertijd, fraudetijd

Circa 50 procent van de MKB-bedrijven in Nederland loopt het risico om slachtoffer te worden van internetcriminaliteit. Dit percentage zal de komende jaren alleen maar toenemen. Maar zo lang ondernemers zelf geen slachtoffer worden, voelen zij de urgentie van dit risico niet. Grote ondernemingen hebben vaak budget en menskracht om zich op basis van gedegen beleid te wapenen tegen cybercrime. Het MKB heeft dat meestal niet. Van de MKB-ondernemingen weet 43% niet wat te doen als zij slachtoffer zouden worden…

Wat is de beste tactiek: kop in het zand en business as usual? Of slim maatregelen nemen? Het begint allemaal bij bewustzijn. Bij weten hoe reëel de dreiging is, wat de impact kan zijn en wat je ertegen kunt doen. Dát je er iets tegen kunt doen. De komende tijd publiceren wij een aantal korte blogs over dit onderwerp.

Komkommertijd, fraudetijd

De zomer is voor velen een periode om naar uit te kijken: lekker lange dagen, stijgende temperaturen en eindelijk vakantie. Het is helaas ook een favoriete periode voor oplichters die bedrijven grote sommen geld afhandig willen maken. CEO-fraude, de term horen we steeds vaker.

Vaak wordt gedacht dat vooral internationaal opererende, grote bedrijven het doelwit zijn van deze gewiekste fraudeurs. Maar onderzoek van de NOS in 2018 liet zien dat dit niet per se het geval is. Ook kleinere bedrijven en het MKB worden getroffen, steeds vaker.

De Fraudehelpdesk heeft op zijn website een aantal nuttige tips om CEO-fraude te voorkomen en niet in die valkuil te trappen. En toch gebeurt het, vaker dan we denken en vaker dan we zien. Veel slachtoffers van CEO-fraude schamen zich, als achteraf blijkt dat die e-mail van hun directeur om geld over te maken naar een advocatenkantoor nep was. De overboeking die daarop volgde was dat bepaald niet… ‘Hoe heb ik hier in kunnen trappen?’

Dat is op zich niet vreemd. De oplichters, die eerst achterhalen tot wanneer de directeur met vakantie is, doen zich voor als een belangrijk persoon met een hoge functie. En de mail met het verzoek om die duizenden euro’s over te maken voor een geheim project, komt toch echt gewoon van de directeur, die in een zonnig ver oord geniet van zijn of haar welverdiende rust? De storting is op de rekening van een advocaten- of notariskantoor (dat achteraf onderdeel blijkt uit te maken van het oplichternetwerk), dus dat zit wel goed.

Het is begrijpelijk maar wel jammer dat dit hier zoveel schaamte omheen hangt. Bedrijven nemen de schade (want verzekeraars dekken deze veelal niet) en houden het onder de pet. Maar wij zouden als “BV Nederland” juist geholpen zijn met waarheidsgetrouwe cijfers op basis van de feitelijke fraudegevallen. Dan kunnen we veel gerichter actie ondernemen, zowel in preventie als in opsporing. Feit blijft dat het ons allemaal zou kunnen overkomen. Een gewaarschuwd mens telt wél voor twee! Ook als het kwik stijgt naar tropische temperaturen kun je dan het hoofd koel houden.

Deel dit artikel